• aferresmarco

PALAFRUGELL - APUNTS PER A UNA MILLORA DE LA MOBILITAT LOCAL

A part de moure's a peu, l'Assemblea General de les Nacions Unides defensa el desplaçament en bicicleta com la millor forma d'assolir els 17 objectius de desplaçament durable fixats des d'ara fins al 2030.

Podem observar aquests dies que la sortida progressiva del confinament es fa amb l'anhel de caminar i fer esport, d'incorporar hàbits saludables als ritmes quotidians de la nostra vida anterior tant en aspectes de lleure com en aspectes laborals des d'una perspectiva modesta de comportament i amb una nova manera de relacionar-nos espacialment que ens porta a trobar les voreres estretes en carrers ocupats per cotxes aparcats que obliguen a caminar pel centre dels carrers. Tot això ens porta a desitjar una ciutat pacificada sense cotxes i, per tant, sense voreres ni obstacles innecessaris. Sabem que el desplaçament en bicicleta demana molt menys espai que l'automòbil i estem d'acord que cal complicar la circulació dels automòbils al centre per fer més senzilla la circulació de vianants i bicicletes. Sabem també que és possible travessar a peu des dels extrems del casc urbà d'Est a Oest i de Nord a sud en quinze minuts i que qualsevol accés des del perímetre de circumval·lació fins al centre està a menys de deu minuts a peu. És, per tant, senzill de preveure espais suficients d'aparcament en el perímetre, reservant l'accés al centre per a serveis de manteniment i subministres.

Per altra banda, les noves tecnologies ens donen accés assequible per a nous vehicles elèctrics silenciosos, no contaminants de l'aire i poc voluminosos. També hem descobert com es pot reduir la necessitat de mobilitat amb les eines de teletreball i també com és possible viure i treballar des de Palafrugell per a la resta del món. Hem de saber que aquestes noves tecnologies juntament amb un entorn natural de privilegi, uns serveis d'assistència, cultura i educació ben estructurats, amb gran capacitat de millora en l'espai urbà ens fan encara més desitjables com a lloc de residència permanent.


En aquest sentit, per facilitar la transició de costums en els desplaçaments locals es poden proposar unes pautes de millora per a la mobilitat local basada en els següents punts:

1.- Permetre en una primera fase i amb l'objectiu de facilitar l'hàbit en l'us de la bicicleta, el desplaçament en bicicleta en els dos sentits per a tots els carrers del centre de Palafrugell, Calella, Llafranc i Tamariu amb limitació de velocitat per sota de 30Km/h.

2.- Disposar de franges de parada de bicicletes entre els passos de vianants i els vehicles o bé en els laterals de la vorera per no haver de respirar els gasos d'escapament dels vehicles

3.- Disposar de baranes i reposapeus en els laterals de vial a l'entorn de semàfors i punts de parada obligatòria.

4.- Decalar en 4 segons la llum verda dels semàfors per a bicicletes respecte de la resta de vehicles per donar avantatja i seguretat en l'arrencada de les bicicletes.

5.- Disposar d'espais d'aparcament i càrrega elèctrica per a bicicletes en espais propers al centre.

6.- Fomentar que els desplaçaments de la Policia municipal es facin en Bicicleta convencional o elèctrica deixant en desús o únicament per a mobilitat ràpida interurbana el parc de motos. L'exemple de comportament de l'ajuntament a través del seu cos de policia ha de ser modèlic i exemplar.Josep Ferrés i Marcó

Associació d'Arquitectes de Palafrugell.

0 views0 comments

Recent Posts

See All